Äppelmos
Tvätta äpplena noggrant och dela dem i fyra delar.
Skär bort kärnhus och skal.
Skär äpplena i så små bitar som möjligt.
Låt äppelbitarna torka före ev. infrysning.

Lägg äppelbitarna i en gryta. Fyll på kallt vatten så att äpplena täcks.
Koka äpplena under omrörning tills de blir mjuka (ca 10 min).
Tillsätt 300 g socker per liter äppelmos.
Om äpplena är sura tillsätt ytterligare 100 g socker/liter.
Koka äppelmoset i 15 minuter under ständig omrörning (använd vantar).
Häll upp äppelmoset i plastmuggar (2 dl i varje mugg är lagom).

När muggarna har kallnat sätts locken på.
Ställ en mugg i kylskåpet och resten i frysen.
Lägg äppelmos på pannkakor, havregrynsgröt med mera.
                     - - -



           Ärter
När du ska odla ärter är det bra att först strö ut benmjöl. Det innehåller fosfor vilket gynnar fruktsättningen och man får då en större skörd. När jordens temperatur är minst 10 grader är det dags att så ärter (i mitten av maj).
Lägg ärtorna i blöt ett dygn så gror de lättare. Gör en ca 15 cm bred och 5 cm djup fåra i jorden och strö sedan ut ärtorna med ca 40 st per meter. Vattna försiktigt på ärtorna och täck dem därefter med 5 cm jord. Tryck slutligen ner några torra kvistar i marken så att ärterna får något att klättra upp i. Täck över med fiberduk annars tar fåglarna alltihopa.
Spritärter skördas medan de är gröna och sockerärter ska skördas medan de är platta. De är godast då. Får de sitta på längre så blir de hårda och träiga.
Om du sätter flera rader med ärter, se till att det är minst en halv meter mellan raderna annars blir skördearbetet besvärligt.




Tillbaka till startsidan Föregående sida Nästa sida